Find de mest lokale restauranter på Bornholm
Madelskeren og øens skjulte perler
Madøen med særlige lokale råvarer
Du har hørt om ‘klippeøen’ og ‘solskinsøen’, men hvad med ‘madøen’? Bornholm har et helt særligt madlandskab, hvor klippernes varme får nogle eksotiske og spændende rå- og madvarer til at titte frem. Og dét er mange ved at få øjnene op for. Derfor vil du med god grund møde en del madglade turister, når du er ude at spise på Bornholm. Med mindre…
Hvad med at tage forbi nogle af de spisesteder, der stadig er lidt ukendte? Vi har samlet flere lokale, skjulte perler i hyggelige omgivelser, som er mindst lige så gode som øens mest populære restauranter. Læs med her!
Hyggelige omgivelser til den lille sult
Er du ikke sulten nok til det helt store festmåltid - men vil du stadig gerne smage på Bornholms særlige madkammer? Så tag med til nogle af de små, hyggelige restauranter, hvor de enten til morgenmad eller frokost serverer en helt særlig ret i helt særlige omgivelser uden særligt mange turister omkring dig.
Vi besøger havnekanten i Listed, tager til fællesspisning i Gudhjem og banker på hos den gamle møbelfabrik i Nexø. Her forvandles snacks og småretter nemlig til store lokale og kulinariske oplevelser, der pirrer dine smagsløg og vækker din nysgerrighed.
Lucy's Farmhouse Bakery i den gamle møbelfabrik i Nexø
I den gamle møbelfabrik i Nexø finder du Louise Kure Larsen. Hun er nemlig dén ene kvinde, der står bag bageriet, Lucy's Farmhouse Bakery. Her bruger hun amerikanske traditioner og bornholmske råvarer, når bagværket lægges sammen. Derfor vil du komme til at smage på stikkelsbær, ribs og squash fra Louises egen have samt lokal honning og nabogårdens ost.
Vil du gerne smage på det lokale, amerikanske hjemmebag? Så skal du forudbestille på Instagram. Lucy's Farmhouse Bakery kører nemlig ud fra et koncept, hvor der ikke skal gå mad til spilde. Her finder du altså et lokalt, velsmagende og godt initiativ, der stiller den lille sult.
Bay Frost på Strandstien i Listed
Dét, der startede som en lille forfriskning til Juvelerens kunder, er nu blevet et fast spisested. Bay Frosts første år i branchen foregik nemlig som en lille kaffebar i forlængelse af guldsmedens, Sebastian Frost, butik. I dag er Bay Frost en selvstændig café, hvor du kan bestille god kaffe, lun hjemmebag og småretter, som charcuterie og lobster rolls. Lige ud til den lille havn og klippepynten i Listed. Og det bedste ved det hele? Bay Frost er stadig en lille hemmelighed langt væk fra turistmængderne.
Provianten på havnen i Gudhjem
Begrænset plads, ingen helt faste åbningstider og lokal sladder. Det er, hvad du får, når du besøger Provianten - og det mener vi på den bedst mulige måde. Her hentyder vi ikke til BORNHOLMSLINJENs egen restaurant på dækket. I stedet skal vi til havnen i Gudhjem. For her er der fyldt med caféer og restauranter til ære for turisterne. Men ikke hos Provianten. I stedet finder du stole i alverdens designs, lave lofter og et sammensurium af pynt fra øen, det understreger den lokale charme og uformelle tone.
Hos Provianten kan du først og fremmest nørde vin med ejerne og tage til fællesspisning ved langbordet om torsdagen med de lokale. Kommer du forbi i andre tidsrum, har Provianten gode barsnacks og to varme retter – ofte en gryderet og en vegetarisk tærte – som kan stille den lille sult.
De bedste spisesteder til aften
Lokale råvarer, intim stemning og særlig betjening. På Bornholms mere ubetrådte egne kan du forvente særlig personlig betjening, røgede delikatesser med havudsigt og nye fusioner af bornholmske og nordiske smagsoplevelser. Vi sætter kursen mod de skjulte perler, før hemmeligheden slipper ud!
En sød afslutning
Vil du slutte aftenen af på bedste og sødeste vis? Så giver vi dig her tre hurtige tips:
- Det Røde Pakhus på Snellemarken i Rønne er meget andet end bare en populær frokostrestaurant. Faktisk er en af ejerne, Daniel Kruse, uddannet konditor fra konditoriet, La Glace. Og han har vundet flere priser for sine desserter. Så det siger næsten sig selv, at du skal forbi og prøve et af de søde emner fra menuen, gør det ikke?
- På torvet i Svaneke finder du vinbaren Vinøst - men lad dig ikke snyde! Selvom vinen bliver fremhævet, er det desserten, du i lige så høj grad bør bemærke. Her finder du nemlig særlige, hjemmelavede delikatesser, som du sent vil glemme.
- Har aftenen været lang, og har du brug for at få gang i benene? Så tag ud til en af de mange skjulte is-perler. Bornholm svømmer nemlig i iskolde desserter - så tag et kig på vores is-guide, og sæt kursen mod din kølende favorit.
Christianshøjkroen inde i Almindingen
Vil du have en god madoplevelse, der fylder maven og varmer hjertet? Så tag et smut forbi Christianshøjkroen. Dybt inde i Almindingen, bag gult murværk og under røde tegl ligger en af Bornholms helt særlige perler. Udover de flotte omgivelser byder restauranten også på god mad af lokale råvarer, der blander det moderne bornholmske køkken med traditionelle danske retter.
Og som om det ikke er nok, så har Christianshøjkroen endnu et trumfkort: Al personale i køkkenet og på gulvet er udviklingshæmmet, så du kan være sikker på at få en formidabel service, der bærer præg af charme og gode kommentarer. Sådan er du sikret en god lokal og livsbekræftende madoplevelse, der skiller sig ud.
Sol over Gudhjem i Aakirkeby og Svaneke
Burde ‘Sol over Gudhjem’ nydes på Gudhjem Røgeri? Nok hvis du er til mange mennesker og en af øens mest populære restauranter. Hvis ikke, så kan du afvige fra ordkløveriet og tage til Bakkarøgeriet i Aakirkeby. Her finder du et lille, hyggeligt røgeri med særlig intim stemning og indretning - samt to store, hvide røgeriskorstene. Her kan du få alt fra stjerneskud og fiskefrikadeller til røgede rejer og laksesider. Alt sammen med udsigt til Østersøens smukke hav.
Vil du prøve kræfter med en restaurant, som ryger alt selv, men som ikke høster turister på ‘røgeri’-stemplet? Så sæt kursen mod B’s fiskeværksted i Svaneke. Her finder du et hav af gode, røgede retter og hjemmelavet smørrebrød. Det er et besøg værd - frokost såvel som aften.
En Kadeau til Aakirkeby
På en skjult plet i den yderste klitrække på Bornholms sydkyst finder du restauranten Kadeau. I en gammel strandpavillon. Sceneriet skriger af dansk badehotel, sol og sommer, og stemningen fortsætter, når du træder ind ad restaurantens døre. Men på menukortet vil du opleve et skift. Nærmere bestemt et moderne skift, der fusionerer det bornholmske og nordiske køkken.
Det er netop dé modsætninger, der gør Kadeau til noget ganske særligt - og det er restauranten også blevet anerkendt for. Siden 2016 har Kadeau nemlig bibeholdt en Michelinstjerne, som vidner om den store, dog stadig relativt ukendte, madoplevelse, restauranten ligger inde med. Skynd dig af sted, inden for mange finder ud af det!